O nama

U dugoj tradiciji turizma, Makarska je ponosna na bogatu povijest nuđenja sadržaja, a koji ne podrazumijevaju samo sunce i more. Iako su Makarskom kulturnom ljetu prethodile brojne manifestacije poput Podbikovskih večeri, glumačkih susreta, ljetnih karnevala, promenada Gradske glazbe, te koncerati klapa i pučke fešte, nešto je ostalo isto – tek kada kale, trgovi i riva ožive onim pravim ljetnim konfužjunom, pjesmom i feštom, znamo da je ljeto zaista počelo.

Grad pamti i zabave iz vremena kada nismo bili grad turizma. Za sajam Sv. Petra i Pavla, i Sv. Lovre, trg i riva živnuli bi punim plućima. Uz bogatu ponudu na tolama poredanima oko katedrale Sv. Marka i uz porat, zapjevalo bi se i zabalalo, a nije bila ni rijetkost gostovanja kakve putujuće grupe zabavljača. Eto preteče manifestacije koja nije službeno imala nekakvo ime, a narod ju je jednostavno prepoznavao kao fjeru ili feštu.

Makarsko kulturno ljeto svakako je glavna karika u lancu kulturne ponude, pučkih fešti i atraktivnih gostovanja, po kojima će se ljeto provedeno u gradu i pamtiti – po dobroj atmosferi i onom karakterističnom makarskom šušuru. Taj šušur, tipični mediteranski pojam teško je objasniti, ali kada se dogodi – odmah ga prepoznajemo.