Komentari glumaca

RIJEČI UMJETNIKA – SUDIONIKA O FESTIVALU MKLJ 2015.

(izvor: MAKARSKA KRONIKA)

DANIRA GOVIĆ, glumica

(igrala u predstavi «Laživac»)

Publika nas je izvrsno prihvatila, a i podneblje i jezik nam je pomoglo za prihvaćanje svih šala iz komedije. U Laživcu smo sve digli na još jedan viši nivo pa se nadam da ćemo i dogodine gostovati u Makarskoj s nekom predstavom.

 

FRANKA KLARIĆ, glumica

(igrala u predstavi «Laživac»)

Sjećam se da je i prije dvije godine gledalište isto bilo puno, kao i sada, a meni je u Makarskoj stvarno lijepo i ugodno. Atmosfera je kao i publika koja je dobro reagirala, bila izvrsna pa mi je bilo gušt igrati. Laživac je neka vrsta pučkog teatra, a glumom i dijalektom smo Goldonijevu komediju prenijeli u današnje vrijeme. Inače moram napomenuti da ja jako uvažavam Ivicu Mijačiku koji nas je s ostalom ekipom  dočekao savršeno  i pokazao se pravi domaćin za razliku od puno većih festivala. U Makarskoj imam puno prijatelja i poznanika, studirala sam s Nerom Stipičević, a prijateljica mi je i Iva Visković.

 

VILI MATULA, glumac

(igrao u predstavi «AMATERI»)

Ugodno sam iznenađen ambicijom i ostvarenjem festivala Makarskog kulturnog ljeta. Festival je  Makarsku odmah stavio na mapu najkvalitetnijih ljetnih kulturnih odredišta. Pjesnička, komediografska ali i organizacijska sposobnost Ivice Mijačike dobro je poznata, ali treba imati i malo «sportske sreće» da se uz sjajan organizacijski tim koji je okupio poklopi i politička volja grada i gradonačelnika. Sjajan program, divna publika i krasan smještaj!

 

 

GORAN GRGIĆ, glumac

(igrao u predstavi «AMATERI»)

Bez lažnog odobravanja Ivica Mijačika radi čuda, počevši od tučepskih zaselaka pa do Makarskog kulturnog ljeta. Program manifestacije me je fascinirao i zaista je u Makarsku dovedeno jako puno raznolikog i kvalitetnog sadržaja. Vjerujem će festival postati tradicija te da će Makarsko kulturno ljeto biti još i bolje.

 

 

MARKO TORJANAC, glumac

(igrao u predstavama «RITINA ŠKOLA» i «PLEMENA»)

Ovog ljeta igrao sam u predstavi «Ritina škola» koja se održala na Sv. Petru i danas u Ljetnom kinu i obje pozornice su odlične, jako dobro izabrane te organizacijski jako dobro sprovedene. Publika je na obje predstave više nego ispunila moja očekivanja. Makarsko kulturno ljeto je jako dobar i obečavajući projekt za Makarsku posebno iz razloga što su organizatori doveli predstave koje su u Hrvatskoj trenutno najreprezentativnije.

 

 

NATAŠA JANJIĆ, glumac

(igrala u predstavi «RITINA ŠKOLA»)

Nije prvi put da nastupam u Makarskoj ali sam prvi put da nastupam na festivalu. I predivan je ambijent gdje se igra, to prvenstveno treba naglasiti, a publika je baš prava kazališna i bili su s nama od početka do kraja, reagirali su i baš sam uživala.

 

 

JOŠKO ŠEVO, glumac

(kazivao stihove hrvatskih klasika u «NOĆI ZA VUKOVAR»

Kad god dođem u Makarsku osjećam se skoro kao kod kuće budući sam ovdje nastupao već nebrojeno puta, no ambijent poluotoka na kojem sam sada nastupio jednostavno je prekrasan. Možda razlog što mi se toliko svidjelo nastupiti na Svetom Petru i to što festival Makarsko kulturno ljeto osjećam kao svoj, budući da sam prijatelj s ravnateljom Ivicom Mijačikom i pratim sve što on radi, a samim time i razvijanje festivala koji postaje respektabilan. Makarski festival specifičan je i po tome što se na njemu pojavljuje vrh hrvatske kazališne produkcije!

 

 

TOMISLAV JOZIĆ, umjetnički voditelj «SINGRLICA»

Festival je za svaku pohvalu s obzirom na kvalitet izvođaća koji dolaze iz svih vrsta umjetnosti koje su zastupljene. Singrlice nastupaju na otvorenim prostorima no Sveti Petar ima neusporediv ambijent.

 

 

MARKO MAKOVIČIĆ, glumac

(igrao u predstavi «KO RUKOM ODNESENO»)

Nastupiti na Svetom Petru bilo je posebno iskustvo jer smo prvi put igrali predstavu na otvorenom. Sjedalice su premještene budući je za doživjeti priču potrebna vrlo tiha atmosfera… Rijetko smo na gostovanjima pa se može reći kako je ovo izdanje predstave bilo ekskluzivno.

 

 

MARIO ĆOPOR, pijanist

(koncert ACOUSTIC PROJECT)

Makarani su publika koja je do sada najbolje primila naš koncert i oni su nam najbolja publika. Ovacije i pljesak koji smo dobili usred koncerta zaista su nam bili iznenađenje. Ambijent je prekrasan, organizacija događanja izvrsna i ovo nam je prvi put da smo nastupili na ovako intimnoj pozornici u prirodi.

 

 

MARIN MARINIĆ, akademski kipar

(autor izložbe «ANĐELI ČUVARI»)

Uistinu sam oduševljen! Iz ovih razloga umjetnost možemo nazvati pobjednikom. Originalna ideja Ivice Mijačike da skulpture «ŠEĆU GRADOM». One su svakim pogledom iznova rođene. A u tim susretima svi su dobitnici: i publika i prostor i skulpture i ja kao autor!

 

 

Nikša Butijer, glumac

(Igrao u predstavi: Čudo u Poskokovoj Dragi)

Kada je puno gledalište i kada se otvara lijepa manifestacija kao što je Makarsko kulturno ljeto sam uvijek počašćen biti gost. Divan je ambijent i nadam se da smo Makaranima večeras priuštili malo zadovoljstva. Ovo nam je 20. izvedba, a kako smo u Makarskoj igrali na otvorenoj pozornici imali smo i ambijentalni štih zbog čega je predstava bila još ukusnija i ljepša nego inače. Nisam do sada igrao u Makarskoj i jako mi se svidjelo.

Izvor: Makarska Kronika

 

 

Arijana Čulina, glumica

(Igrala u predstavi: Čudo u Poskokovoj Dragi)

Reakcije publike su bile jako dobre i drago mi je što je baš HNK Split otvorio Makarsko kulturno ljeto. Mislim da su uzajamna očekivanja ispunjena. Jako lijepo sam se osjećala pred makarskom publikom i hvala im na lijepim reakcijama.

 

 

Filip Radoš, glumac

(Igrao u predstavi: Čudo u Poskokovoj Dragi)

Uvijek su mi draga otvaranja bilo da se radi u šahu ili manifestaciji poput Makarskog kulturnog ljeta. Više puta sam gostovao na makarskoj ljetnoj pozornici, ali ovo je prvi put da sam igrao na otvorenju Kulturnog ljeta. Reakcije publike su bile i više nego korektne i vidi se da su Makarani željni malo zabave. Kao i uvijek jako ugodno sam se osjećao pred makarskom publikom.